HTML

elkonblog

ujjgyakorlat

Friss topikok

  • imnotok45: Wááááá, olyan mint a pap és a fél citrom esete, vagy a három piros ping-pong labda. What's in the ... (2010.09.27. 01:47) A Ládika Legendája
  • eperlevel: a budos kurva eletbe, hogy varni kell a folytatasra :( (2010.08.05. 16:22) A terminál
  • imnotok45: "Ez is osztatlan sikert aratott". Imádom. (2010.06.30. 15:28) az élet értelme
  • eperlevel: végre megfogalmaztad:) (2010.05.23. 22:23) hamis remény
  • Sisu: A régi időkre emlékeztet....de sokkal töményebb..még kiforrottabb...lehet hogy nem értek hozzá.( n... (2010.05.01. 16:01) tiriririri

Linkblog

Top10 időpazarlás

2010.04.14. 19:48 Elkon

 

 10. Felesleges tanulás

Nem arra a tudásra gondolok, amit a hétköznapok során szív magába az ember vagy, ami a műveltségéhet adódik hozzá. Az kell. Gondoljunk arra, mennyit tanulunk feleslegesen. Persze örülünk, hogy meglett a zh, de az egyetemi tananyag jelentős részét elfelejtjük, mire kezünkbe kapjuk a diplomát (az orvosoknál és műszaki hallgatóknál nem biztos ez, ott lehet tényleg adnak használható tudást). Vagyis az orvosoknál halmozottan remélem. De nem mindenki jár ilyenekre és valljuk be, hogy az egyetemen tanultak nagy részét sosem fogjuk használni. Egy bankár sem használ mást, mint összeadást, kivonást és szorzást. Mégis megtanul integrálni.

Másfelől lehet ez így jó. Mivel kiderül az egyetemen, ki az, aki magába tudja szívni a tudást, ha arra kerül a sor és az agyunkat is polírozzuk. Vagyis végsősoron lehetséges, hogy nem is létezik olyan, hogy felesleges tanulás. Mindenki döntse el maga. 

 

09. Templomba járás

Amikor még katolikus suliba jártam, nekem is volt szerencsém ilyenen ülni. Az öregek is előszeretettel kelnek fel hajnalban és imádkozzák végig, mert akkor biztos jó lesz nekik. Persze ők inkább a közösségi élmény miatt, de akkor miért nem ülnek be egy pub-ba kártyázni? Láttam olyat is, hogy egy apáca a pulpituson szavalta a máriás mondókát és a birkák mondatonként mondták utána. Aztán elölről kezdte. Majd megint, és megint. Fényes nappal. Órákig így mehetett. Mi ez, ha nem csillagos ötös időpazarlás? A virrasztásokról ne is beszéljünk.

Persze mondhatjuk, hogy a hívőnek ez nem időpazarlás. De attól, hogy én hiszek a hétfejű sárkányban, még naplopás, ha egész nap azt keresem. Az meg már inkább filozófiai kérdés, hogy ha tényleg ott az a végtelenül bölcs isten, akkor az alapján ítél-e, hogy mennyi időt csesztünk el egy templomban.

 

08. Politikai gyűlés

Amikor ezt a listát  írtam csak kilenc dolog jutott eszembe. Törtem is a fejem sokat, de a megvilágosodás akkor jött el, amikor láttam, hogy a választásokkor egyesek (főleg nyugdíjasok) kimentek zászlót lengetni és ordibálni az esőbe. Ugye nem kell ecsetelnem, hogy ez nem csak időpocséklás, de egy komplett idióta, aki ilyet csinál. Nem biztos, hogy növelni kell a politikusok önbizalmát azzal, hogy a saját szabadidőnkben a faszukat nyaljuk. 

 

07. Tüntetés

Van egy mondás miszerint, ha a választás bármit is megváltoztatna, betiltanák. Úgy érzem ez a tüntetésekre halmozottan igaz. Kimenni, ordibálni és azt hinni, ezzel tettünk is valamit óriási tévedés. Tiltakozhatunk a tigrisek kihalása ellen, de attól még ki fognak halni. Üvölthetjük, hogy „monnyonle”, de attól még nem fog lemondani. Ha valami úgy alakul, ahogy a tüntetők akarták, akkor sem a tüntetés az oka, de ők szeretik azt hinni. Ennél sokkal mélyebbre kell nézni. Számtalan értelmesebb dolgot lehetne csinálni, de ahhoz gondolkodni kéne. Összehívni a népet, hogy együtt panaszkodjanak sokkal egyszerűbb, plusz még a lelkiismeretet is megnyugtatja, és azt az érzetet kelti, hogy az illető megtette, amit lehet. De ha van esze, akkor ezt ő sem hiszi el.

 

06. TV

Nem arra gondolok, amikor megnéz az ember egy jó filmet. Hanem amikor leül bambulni és érzi, ahogy bomlanak az agysejtjei. Egyik a másik után. Egy rakás ZS kategóriás vígjáték- és akciósorozat, annál is színvonaltalanabb műsorok és –amennyiben ez lehetséges- még ennél is degradálóbb reklámok, amik nézésénél aztán tényleg tudna az ember értelmesebb dolgot kezdeni magával. A TV ideje lejárt. Mennek rajta rendes dolgok is, de egyfelől ő határozza meg, hogy mikor nézd és telenyomja reklámmal. Mennyivel jobb letölteni a netről és akkor nézni, amikor akarod? Reklám nélkül, ofkorsz. 

 

05. Függőségek

Sok jó dolog van a világon, ami élvezetes. Ez rendben van. De van egy határ, amin túl már nem pusztán élvezetből csinálja az ember, hanem mert rá van szokva. Már a függőségét akarja csillapítani, szórakozás helyett. Innentől kezdve lép át egy élvezetes dolog időpazarlásba. Nem kell sorolnom, mik lehetnek ezek a dolgok, mert mindenki kapásból fel tud sorolni vagy százat. És nem lenne olyan ember, aki nem függ legalább egytől. Legalábbis nagyon ritka.

 

04. Alvás

Aludni kell. Fontos, hogy kipihend magad és ne dögölj meg alváshiányban. De itt is el kell választani, azt, hogy valaki alszik, vagy lustálkodik. Rengeteg ember, rengeteg időt henyél el az életéből. Főleg a fiatalok szeretnek délig aludni, ha tehetik, pedig nincs rá szüksége a szervezetnek, csak megszokják és utána nagyon nehéz normális időben kelni. Próbáljunk meg heti hatszor, minden nap korán kelni, és egy napot hagyjunk meg arra, hogy kicsit többet pihenjünk. Persze akkor sem délig. Ha erre rászokik az ember, akkor meglátja, hogy sokkal több dolog belefér egy hétbe, mint gondolná.

 

 03. Várakozás

Ki szeret sorban állni?  Kit tesz boldoggá a buszra várás? Ugye értjük a problémát. A világ egyik legunalmasabb és legfrusztrálóbb dolga a várakozás. Ha az időpazarlásokat nézzük, akkor ez a leginkább tiszta és koncentrált pocséklás mind közül. Nem is kell tovább ragoznom, mert már róla olvasni is kiborító.

 

02. Utazás

Kinek ne rabolna el az életéből értékes órákat minden nap az utazás? Nézzünk egy bejáróst. Pestre be, bkv, pestről ki. Átlag három órát biztos kitesz. Persze lehet olvasni, zenét hallgatni, aludni közben, de ez is csak elviselhetőbbé teszi az egészet. Nem véletlen gondolom, hogy az emberiség egyik legsürgetőbb problémája a teleportáció feltalálása. De van egy olyan érzésem, hogy addig sose jutunk el. Rengeteg idő szabadulna fel és lehet, hogy egy ideig a régimódiak ragaszkodnának hozzá, és sorra állítanák fel az érveket mellette, az igazság az, hogy amit utazás közben csinálsz, azt akárhol tudod, csak ott rá vagy kényszerítve. Autóvezetés közben még olvasni sem lehet, nem is beszélve arról, ha más országba készülsz. Ha repülővel mész is, oda a napod. Meg drága. Mind a benzin, mind a jegy.

 

01. INTERNET

Az internet fontos, hasznos és elkerülhetetlen. Mindazonáltal van pár hátulütője. Főleg a mai fiatalok szeretik elcseszni az idejüket a világhálón. Legyen az msn, vagy értelmetlen böngészés. Megnézni az emailt, elolvasni pár érdekesebb cikket húsz, maximum harminc perc. Mégis ennek sokszorosát töltik az emberek a gép előtt. Ez alatt az idő alatt sok dolgot csinálnak, de abból elenyészően kevés tartozik az értelmes kategóriába. Számoljunk utána: Egy mai tinédzser gyerekkorától haláláig (ami feltételezzük öregen és fogatlanul következik be) több mint egy évet tölt összesítve a világhálón, és ennek csak töredéke az, ami valóban hasznos volt.

 

 

Ha hozzávesszük a fenti dolgokat és megmérjük, hogy például a Földön eltöltött nyolcvan évünkből, hány volt, ami igazán hasznosan telt elég csúfos eredmény jönne ki. Ezután persze, hogy mindenki azzal jön, hogy az élet rövid. Pedig nem az, ha nem pazaroljuk el. Tudniillik túl értékes ahhoz. Tegyünk ellene, hogy minél értelmesebben teljen. Aki azt mondja: „oké holnaptól megváltozom” az semmit nem értett a fentebb leírtakból, mivel a holnap mindig a jövőre vonatkozik. Majd, majd, majd. Egyszóval erős a gyanú, hogy ezen cikk végigolvasása sem volt több puszta időpocséklásnál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elkon.blog.hu/api/trackback/id/tr241921569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása